Pizza neapolitańska (pizza napoletana) – oryginalna pizza neapolitańska jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, i mozzarelli. Uchodzi za najlepszą na świecie, jest zupełnie inna od pizzy, jaką znamy z polskich pizerii. W środku jest cienka, natomiast jej brzegi są puszyste, miękkie i wyrośnięte. Pizza neapolitańska jest produktem rzemieślniczym, co oznacza, że jest wytwarzana ręcznie i nigdy nie znajdziecie dwóch identycznych pizz. Zawsze będą się od siebie delikatnie różnić. Charakterystyczne ciemne plamki na brzegach to zasługa bardzo wysokiej temperatury. W 2009 r. pizza neapolitańska została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Pizzę o tej nazwie w całej Unii Europejskiej można wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury. Ciasto składa się z czterech składników – mąki, wody, soli i drożdży. Wyrasta ono przez minimum osiem godzin, po czym ręcznie rozciągane trafia do pieca o temperaturze 430-500°C na zaledwie 60-90 sekund. Cała magia pizzy neapolitańskiej tkwi w oryginalnych, najwyższej jakości składnikach i skrupulatnym przestrzeganiu zasad sztuki wyrobu ciasta. Składa się z pomidorów, najlepiej San Marzano, mozzarella z bawolego mleka lub fior di latte, oliwy z oliwek i bazylii.